Yalan Nedir? İnsanlar Yalan Söyler Mi?
Toplumda bir çok kişi insanı tanımlayamaz çünkü insanları tanımadığını söylerler. Anlamadıklarını yanıtsız kalan alakasız gelen cevaplardan anlayabiliyorsunuz. Yine insanları tanımak için insanı bilmek gereklidir. İnsanı yalandan tanımlama yapıyorsanız. İnsanı tanımakta zorlanırsınız. Buda size gelecek yaşantıda zorluklar oluşturacaktır.
YALAN NEDİR?
Bir insanın bir insana söylediği cümlelerinin yaptıklarıyla ve olanlarla uymamasıdır. İnsanlar toplum içerisinde uyumlu yaşamak için iletişim kurmaktadırlar. Bu sebep ile iletişimde kırıcı kelimelerin yerini iyiler ile değiştirmeye yalan denmektedir. Bunun gibi olaylar çıkarları doğrultusunda değişen konuşmalara da yalan denmektedir.
Örnek
Sevgiliniz "Eve gidiyorum." diye size söylüyor. Fakat eve gitmek için önce yola çıkması veyahut arabaya binmesi gibi işlemleri yapacaktır. Cümlede bulunan -yor eki şuan ki durumu anlatır. O an yapılan işlemi söylemek yerine konuyu değiştirip eve gittiğini söylemiştir. Bu değişiklik yalan olarak görülmese de yapılan işlemi söylemek yerine başka bir işlem sözcüğü ile yer değiştirerek kişi yalan söyleme işlemini gerçekleştirmiştir.
Yalan Kötü Müdür!
Yalanın kötü olabilmesi için bir veya daha fazla insana zarar vermesi gerekmektedir. Yalan kötü değil pasif bir şeydir. Şeffaf bir durumdur. Bu durumu iyi veya kötü olarak kullanmak insanın niyetine bağlıdır. Yine de iyilik ve kötülük kavramı kişiden kişiye değiştiği için göreceli kavramlardan oluşabilir.
İnsanlar Yalan Söyler mi?
İnsan genetiğinde yalan söyleme faktörü iletişim ile gelmektedir. İletişim kuramayan birisi yalan söyleyemez. Bunun dışında iletişimi olan kişilerde yalan söyleme yüzdesi çok yüksek olurken %99.9999999999 oranındadır. Bunun sebebi insanların bilinçli yalan söylemesi yada bilinçsizce yalan söylemesidir. İnsanlar ihtiyaç duyduğu taktirde kolaylıkla yalan söylenebilir.
Örnek
Özellikle bilinçsizce söylenen yalanlar arasında bulunan artık gelenekselleşmiş ayrılmaz bütün gibi karşılanan bir konuşma türümüz vardır. Bu tür elbette hala kullanılmakta ve buda yalanın çokça kullanıldığını göstermektedir. Bu kullanılan cümle genelde ilk karşılaşmada sorulan "Nasılsın?" sorusuna verilen cevaptır. Bu soruya "iyi" diyerek kötü olduğu durumu anlatmaktan kurtulmak için yalan kullanılmıştır. Burada kişi veya kişilere zarar vermediği sadece söyleyen kişiye yarar sağladığı için yalan iyi olarak adlandırılır.
Yorumlar
Yorum Gönder
Konu içeriğiyle alakalı bir yorum yaptığınızdan emin olunuz.