Popüler

6/recent/ticker-posts

İslam Dininde Helal mi Haram mı?

   

İslam Dininde Helal mi Haram mı? 

    Günümüzde haramı ve helali bilmeyen kişiler için helal olup olmadığını nasıl anlayabileceklerini sizlere anlatmak istiyorum. Dinimizde helal etmek diye bir şey vardır. Eğer aldığınız bir şeyin sahibi size hakkını helal etmediği taktirde haramdır. Din ve sistem birbirinden ayrı olduğu için karşılığı verilse dair helallik verilmediği veya alınmadığı taktirde dinimizce her şey haramdır. 

Haram olabilmesi için ne gereklidir?

    Bir çok kişi hala idrak edememiştir. Lafta sözde vardır fakat hiç bir zaman sistemde uygulanmaz. Allâh-u Teâlâ dünyayı içerisinde yaşayan tüm kullarına ortak kullanması için oluşturmuştur. Bu neden ile dünyada kendi halinde doğanın kendi ürettiği her şey biz kullara helaldir. Dinimizce günah olmadan kullanmaya hakkımız vardır. Lakin siyasi yada sistem sizin hakkınızın olmadığınızı söyler. Kişinin helallik alabilmesi için öncelikle haram olması gerekmektedir. Ot bile olmayan toprağa emek vererek orada bir ürün yetiştirdiyse ve bunun için çaba gösterdiyse izinsiz almak sistemde çalmak, dindeyse çalınan ürün tüketildi veya kullanıldıysa haram, izinsiz alındıysa günahtır. 

Dünya'da Haram Olmayan Neler Var?

Toprak

    İlk başta Allah toprakları tüm insanların yaşaması için yaratmıştır. Bu nedenle toprakta her daim dinimizde hakkınız vardır. Tabi sistem bunu kabul etmeyecektir. Parayı verene Allah'mış gibi "al bu toprak senin" diye toprağı satma işlemini gerçekleştirmektedir. Bir kişinin hakkını yemek veyahut hakkından mağdur bırakmak günahtır. Eğer o toprağı sistem bir kişiye vermeseydi. Orada bir çok kişi kendisine ürün yetiştirebilecek ve hakkı olanı almış olacaktı. Lakin tüm insanların bu toprakları kullanma hakkı olduğu halde insanların hakkını bir kişiye verdiği için günaha girmiştir. Sistemde orada üretilen ürünlerin size ait olduğu söylese bile dinimizde ürünleriniz için tüm insanlardan helallik almak durumundadır. Bu da artık imkansız olduğu için yediğimiz tüm üretilen ürünlerin haram olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle domates, çay ve buğday gibi ürünleri tüketirken helallik alamayacağınızı unutmayınız. Yediğimiz bu gibi  ürünler helallik alınamayacağı için dinimizce haram sayılmaktadır. 

Su

    İnsanların vücudunun %70 sudur. Bu nedenle toprak ile birlikte doğada temiz suda bulunur. Bu sular sistem ile bir kişiye devredilmiş ve kullanma haklarını ellerinden almıştır. Doğanın temiz bir şekilde ürettiği suda tüm canlıların hakkı vardır ve kullanımı Allah tarafından verildiği için helaldir. Sistemde ise toprak sahibine ait olarak belirtilir ve yine kullanım hakkı toprak sahibindedir. Doğanın ürettiği suyu tek bir kişinin çıkarı doğrultusunda kullanması dinimizde günah olduğunu belirtir. Buda kullanılan suyun  haram olmasına neden olmaktadır. Helal olabilmesi için tüm insanlıktan helallik alması gerekmektedir ve buda imkansızdır. Eğer bir kirli suyu içilebilecek hale getirip o kirli suyu temiz bir suya çevirmiş ve emek vermiş ise o su doğa üretimi ile değil emek ile üretildiği için helal sayılır. Emek ile üretilen suyun sahibi tarafından helal edilmeden kullanıldığı taktirde bu su haram sayılır. Bakıyorum da hiç bir suyun üzerinde bu nedenle ücreti ödendiği taktirde sahibi tarafından helallik verildiği yazmamaktadır. Çünkü ürünlerin her şekilde haram olduğunu biliyorlardır. 

Et

    Doğa döngüsü gereği insanlarda et tüketmek zorundadır. Doğada aslan ve çita gibi avlaya bildiğimiz her hayvanı avlayabilir. O eti yemek için kullandığımızda dinimizce helal sayılır. Yemek dışında katledilen her canlı günah olarak sayılır. Avladığı hayvan kendisi ve ailesi için hemen tüketilmesi gerekir. Para kazanmak için öldürülen hayvanların etleri haram sayılır. Dinimiz israfı sevmez. Bu neden ile kendisine yetecek kadar avlanılması gerektiğini düşünür. Kendisine yeteceğinin fazlasını avladığı taktirde yüce yaradan Allah'ın verdiği canı gereksiz yere aldığı sayılır ve günah olarak belirtilir. Bu nedenle de o hayanın etini tüketen kişi veya kişiler için haram sayılır. Tüketenlerin bilgisi olsun veya olmasın haramdır.

NELER HARAM SAYILIR?

     İnsanların verdiği emekler, çabalar, uğraşlar sonucunda elde edilen ne ise haram sayılır. Helallik alınmadığı taktirde kullanılırsa ne olursa olsun haram olarak geçer. Elde edilen haram ürün bir başka haram ile üretilmiş ise üreten helal etse dair ürün haram sayılır. Kendi emeğini helal etmiştir fakat hakkı olanların helalliğini almadığı için haramdır. Dinde para ile alsanız bile haram olma olasılığı vardır.

DIŞ ÜLKELERE GÖRE ÜLKEMİZ NE DURUMDA?

    Belki inanmayacaksınız islam dininin bulunmadığı yerlerde sizin olmayan topraklara adım atmanız dair yasaktır. Yolda giderken beyninize güneş geçmemesi için ağaç altında durmak isteyebilirsiniz fakat bunu yapabilmeniz için toprak ve ağaç sahibinden izin almanız gerekmektedir. Ağacın gölgesini bile kullanmanız hatta toprağa adım atmanız bile yasaktır. Bunun nedeni onlarda günah yada helal haram anlayışının bulunmamasıdır. Sistemsel olarak da böyle yürütülmektedir. Ülkemizde islam dinini benimsediği için bu gibi şeylerde suçlu gözüyle bakılmaz. Yine de eğer toprak sahibi şikayet etmek isterse dava açılır haklı bulunduğu taktirde cezai işlem uygulanabilir. Eğer yukarıdaki gibi sadece gölgede oturmuş ise ülkemizde suç sayılmaz elbette. Toprak sahibini zarara verecek bir şey yapmış olması gerekir cezai işlem uygulanabilmesi için.

BU KONUYA YORUMUM

    Dışarıdan aldığımız ürünün haram olduğunu katiyen unutmamalıyız. Eğer helal su içmek isterseniz. En kolay helal su bulabileceğiniz su yağmur suyudur. Yağmur suyu doğadan döngü ile gelmiştir. Aynı şekilde kendi ürettiğimiz ürünleri kullanmaya özen gösterin. Bizler bu güne kadar çok fazla haram ürün tükettik ki ben artık takmıyorum haramın büyüğü küçüğü olmaz. Dinde toprak herkese aittir. Toprağı herkesin kullanım hakkı vardır. Bu nedenle o bana haram ederse bende toprakta bulunan hakkımla ona haram ederim olur biter. 

Dip Not: Meshep farklılıkları ile anlayışlar günahlar değişebilir. Bu islam dinin Ramazan meshebine ait olan inanıştır. 

Ramazan Barut (@RBarut33)

Yorum Gönder

0 Yorumlar