RBarut33

Site İstatisliği

Kölelik ve Köle: Toplumda ve Bireyde Zorunlu Bağımlılıklar


Kölelik Üzerine İlk Düşünceler

Geçenlerde özgürlük üzerine yazdığım bir makalede kölelik konusuna ufak bir değinme yapmıştım. Şimdi ise bu kölelikle ilgili düşüncelerimi sizlerle paylaşmak ve sizlerin yorumlarını almak istiyorum.

İnsanlar, başkalarının istediklerini istemeden de olsa yaptığında buna ne ad verilir hiç düşündünüz mü? Peki, bunu biz üzülmemek için isteyip yaparsak nasıl isimlendirilir? İnsan içinden gelmeden, istekle yapmıyorsa; emir, zorlama veya baskı ile yaptırılıyorsa buna kölelik denir. Hatta bir kölelik çeşidi daha vardır ki buna dinde “kul” denir. Bu farklı bir makalenin konusu olacak çünkü bedenimiz istemesek bile birçok şeyi zorla yaptırır.


Bedenin ve Zihnin Köleliği

Bedenimizin yemek yemek istemediği halde yememizi istemesi, aşık olmak istemediğimiz halde aşık olmamız; bağımlılık gibi durumlar, sigaraya, alkole hatta uyuşturucuya karşı bile olsa, köleliği tetikler ve insan bu durumların kölesi olmak zorunda kalır.

Kölelik denildiğinde genellikle kötü niyetli, art niyetli şeyler akla gelir. Ancak her kölelik kötü değildir. Örneğin, yemek yemek istememize rağmen yememiz, açlıktan ölmememiz için faydalıdır. Aynı şekilde ailenin çocuğu besleyip büyütmesi de bir tür köleliktir ve bu iyidir. Elbette burada zorbalığa iyi demiyorum; fakat kötü davranan bir insan olduğu için tüm insanların kötü olduğunu söylemek de yanlıştır. Kölelikte de iyi ve kötü kavramları vardır.

Sigara, alkol, uyuşturucu gibi insana zarar veren şeyler kötü kölelik olarak tanımlanabilir. Öte yandan, beslenme, vitamin takviyesi, zorla yapılan spor, bedenin ihtiyaçları ve cinsel ilişki gibi durumlar ise iyi kölelik kategorisindedir.


Günlük Hayatta Kaçınılmaz Kölelikler

İnsanlar çoğunlukla farkında olmasa da her adımda köle olmak zorundadır ve bundan kaçış yoktur. İnsan vücudu, Allah’ın kulu olacak şekilde yaratılmıştır; sınırlı ve bağımlı olarak ilerler.

Bu yüzden toplumda “Birlikten kuvvet doğar” sözü vardır. Bu ifade, insanların yalnız yaşamaya uygun olmadığını ve birbirine bağımlı olduğunu çok iyi anlatır. Çünkü herkes tek başına bir işi yaparak ilerleyebilir.

Ben evde yalnız yaşıyorum ve tüm işleri kendim yapıyorum. Bu durum üzerimde birçok görev yükü oluşturuyor. Zaman ise beklemez; her zaman çalışır ve ilerler. Bu durum bedeni yaşlandırır ve eğer o an malzemeler kullanılmazsa bozulabilir.

Her iş belli bir süre alır. Temel ihtiyaçlar da buna eklendiğinde, gün bitmeden diğer işleri yapamayabilirsiniz. Örneğin, günde iki öğün yemek için mutfakta iki kez yemek hazırlamak veya her gün işe gitmek gibi kölelik işleri zor da olsa yapılmak zorundadır.

Bazı kölelik işleri faydalı, bazıları ise zararlıdır. Bu kavramın her zaman var olacağını bilmek, kendi benliğinizi tanımanızda size yol gösterir.


Kölelik ve Köle Arasındaki Fark

Kölelik, soyut bir kavramdır; bir durum, bir iş ya da bir sistemdir. Köle ise bu köleliği yapan kişiye verilen isimdir, yani kölelik işi yapan birey somut anlamda köledir.

Yani kölelik, yaşadığımız zorunlu bağımlılıklar bütünü iken, köle bu bağımlılığın içinde olan, bu işi yapan kişidir.


Kişisel Kabulleniş ve Toplumsal Yansımalar

Ben de Allah’ın bir kuluyum ve onun bir kölesi olduğumu kabul ediyorum. Bazen başımıza taç olarak taktığımız insanların da kölesi olduğumuzu unutmamak gerekir. Onları mutlu etmek için yaptığımız kölelikleri görmezden gelemeyiz. Onların mutluluğu için bu köleliğe değdiği sürece, bunun hem kendimiz hem de benim için iyi olduğunu söyleyebilirim.


Siz Ne Düşünüyorsunuz?

Peki, siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Hayatınızda böyle deneyimler yaşadınız mı? Bu bakış açısını doğru mu buluyorsunuz? Ya da yanlış buluyorsanız, neresi hatalı? Lütfen yorumlarda fikirlerinizi paylaşın.

:

Lütfen yorumlarınızda saygılı bir dil kullanmaya ve konuyla ilgili kalmaya özen gösterin. Topluluk kurallarımıza aykırı (örneğin; nefret söylemi, taciz, spam) içerikler tespit edildiğinde kaldırılacaktır. Davranış politikaları hakkında daha fazla bilgi için Google'ın İçerik Politikası sayfasını inceleyebilirsiniz.

v1.0.0